Materialen

De basis voor ons vakwerk, uw product, komt voort uit stafmateriaal. Stafmateriaal wordt aangeleverd in diverse materiaal soorten. De meest voorkomende staf lengte is 3 meter (3000 mm) en de meest voorkomende vorm is Ø (rond). Hoewel staf ook beschikbaar is in zeskant, vierkant en plat maakt ENEV bovenal gebruik van Ø (rond). Dit vanwege de betrouwbaarheid van het automatisch verladen van de staven in de stafaanvoeren welke gekoppeld zijn aan het bewerking centrum.

Onderstaand onze meest toegepaste materiaal soorten, kenmerken en oppervlakte mogelijkheden.

Brons

Brons is een legering mat als hoofdbestanddeel koper. Door het gevarieerd legeren van het hoofdbestanddeel Koper worden specifieke eigenschappen verkregen. Onderstaand de brons legeringen die door Enev worden bewerkt.

Gietbrons 7 (RG7) is de door ons meest bewerkte legering en is kenmerkend door zijn uitstekende loopeigenschappen. Mede hierdoor voldoet deze legering prima als glijlager fabricaten.

Gietbrons 12 (CuSn12) is door de aangepaste koper legering slijtvast en corrosie- en zeewaterbestendig. De loopeigenschappen zijn hoger belastbaar dan RG7.

Aluminiumbrons (CuAL10Ni) is een harde en slijtvaste brons legering. Het materiaal is hierdoor behalve zeewaterbestendig ook bestand tegen zuren.


Aluminium

Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons) en met 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium even slijtvast en bestendig tegen corrosie. Aluminium corrodeert wel als het in aanraking komt met zuurstof, maar de oxidehuid die hierbij gevormd wordt is egaal en gesloten, zodat het onderliggende materiaal niet verder corrodeert. Door de oppervlakte technisch of decoratief te anodiseren is het materiaal ook bestendigd wanneer het in aanraking komt met zuurstof.

Meest bewerkte decoratief behandelbare anodiseer kwaliteit is AW-6026 T6 rond nagetrokken. Meest bewerkte technisch behandelbare anodiseer kwaliteit is AW-2011 T6 rond geperst.


Messing

Messing is een legering van koper met meer dan 15% zink. Het is relatief sterk, heeft een prima corrosiebestendigheid, is optisch fraai en is goed verwerkbaar. Om de verspaanbaarheid van messing te kunnen verbeteren, kunnen extra elementen worden toegevoegd. De meest gebruikte messing legering is het MS58. Deze legering is zeer geschikt voor het nabehandelen ervan zoals het vernikkelen, verchromen en het verzilveren van uw eindproducten.


RVS

Roestvast is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming roestvrij of roestvast betekend niet dat deze materiaalsoorten niet kunnen roesten, RVS kan namelijk wel roesten. De oxidehuid van een roestvast materiaal sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor in bepaalde gevallen geen verdere roestvorming zal plaatsvinden of deze roestvorming vertraagd wordt. In de praktijk zijn er twee oorzaken waarbij RVS toch kan roesten, bij de aanwezigheid van chlorides en bij de verontreiniging van het materiaal door ‘gewoon’ staal dat wel roest.

Dit kan vermeden worden door het materiaal te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Deze behandeling bestaat uit het beitsen en passiveren van de uiteindelijke producten. Door deze oppervlaktebewerkingen om roest tegen te gaan wordt het metaal voorzien van een nieuwe passieve laag.

Met het beitsen wordt een dunne laag van het metaaloppervlak en bestaande oxidehuid opgelost inclusief verontreinigingen. Doordat bij het beitsen ijzer sneller in oplossing gaat dan chroom, wordt de oxidehuid effectief verrijkt aan chroom.

Het passiveren is een behandeling in een bad met salpeterzuur, waarbij de oxidehuid wordt hersteld en de passieve toestand terugkeert. Door deze behandeling krijgt het onderliggende metaal zijn oorspronkelijke corrosiebescherming terug.

De meest voorkomende RVS legeringen die door ENEV worden bewerkt zijn:

  • 1.4016 – X6Cr17 – 430 – S43000
  • 1.4305 – X8CrNi18-9 – 303 – S30300
  • 1.4306 – X2CrNi19-11 – 304L – S30403
  • 1.4301 – X5CrNi18-10 – 304 – S30400
  • 1.4404 – X2CrNiMo17-12-2 – 316L – S31603
  • 1.4401 – X5CrNiMo17-12-2 – 316 – S31600

Staal

Enev verwerkt 2 soorten staal, ongelegeerd staal en laaggelegeerd staal.

Ongelegeerd staal bevat maximaal 1,5% aan legeringselementen (exclusief koolstof(C)). Veel gebruikte legeringselementen zijn onder andere mangaan (Mn) en silicium (Si). Net als koolstof worden mangaan en silicium gebruikt om de sterkte en hardheid te verhogen. Ongelegeerd staal wordt het meest gebruikt in de verspaning. Dit komt doordat het relatief goedkoop is en erg goed bewerkbaar.

Laaggelegeerd staal bevat tussen de 1,5 en 5% legeringselementen (exclusief koolstof (C). Net als bij ongelegeerd staal zijn mangaan en silicium veel voorkomende legeringselementen (Si = 0,7%, Mn = 1,6%). Maar ook de toevoegingen van chroom (Cr), vanadium (V), nikkel (Ni) en molybdeen (Mo) zijn voorkomende legeringselementen binnen deze groep.

Onderstaand de meest voorkomende staallegeringen die door Enev worden bewerkt:

  • 11SMn30+C(SH)/9SMn28K
  • 11SMnPb30+C(SH)/9SMnPb28
  • C45+C(SH) C45k passing
  • 42CrMoS4+QT+SH h9

Qua oppervlakte behandelingen voor het bewerken van uw halffabricaat zijn er legio mogelijkheden waarvoor onderstaand de meest gebruikte:

  • Verzinken / passiveren
  • Chemisch vernikkelen
  • Chemisch zwarten
  • Harden en ontlaten (Hardingsprocessen worden gebruikt om specifieke mechanische eigenschappen aan een component te geven, zodat ze geschikt worden voor hun toepassingen.)

Kunststof

Ook kunststof leent zich goed voor fijnmechanisch draai- en freeswerk. Specifiek de hardere kunststoffen zoals POM-C en PVC, maar voor veel andere materialen draaien wij ook onze hand niet om. Voor kortdraaiwerk is onze INDEX C100 bijzonder geschikt voor seriematige kunststof producties.

De meest voorkomende Thermoplasten die door Enev bewerkt worden:

  • Polyoxymethyleen (POM-Delrin)
  • Polyvinylchloride (PVC)
  • Polyetheen (HDPE)
  • Polytetrafluoretheen (PTFE)